Ordet SalSal stammer fra Afghanistan og har sin forhistorie længe før vores tid. Nedenunder har vi listet lidt historie som forbindes med SalSal.

Buddhas of Bamiyan ( بتهای باميان ) var monumentale statuer af Gautam Buddha fra 6. århundrede. Skåret ud i en klippe i Bamyan-dalen i Hazarajat-regionen i det centrale Afghanistan, 230 kilometer nordvest for Kabul i en højde på 2.500 meter. Bygget i 507 CE.

Hovedlegemerne blev hugget direkte fra sandstenslipperne, men detaljerne blev modelleret i mudder blandet med halm, belagt med stuck. Denne belægning, som næsten slidte væk, blev malet for at forbedre udtryk for ansigternes, hænderne og folderne på klæderne. Den større blev malet carmine rød og den mindre var malede flere farver. De nederste dele af statuens arme blev bygget af samme slam-stråblanding støttet på træarmaturer. Det menes, at de øverste dele af deres ansigter er lavet af store træmasker eller -støbninger. Rækkerne af huller, der kan ses i fotografier, indeholdt træpinde, der stabiliserede det ydre stuk.

De blev dynramiseret og ødelagt i marts 2001 af talibanerne på ordrer fra leder Mullah Mohammed Omar. Efter at Taliban-regeringen erklærede, at de var afguder. En udsending besøgte USA i de følgende uger sagde, at de blev ødelagt for at protestere mod international bistand udelukkende forbeholdt statuevedligeholdelse, mens Afghanistan oplevede hungersnød, mens den afghanske udenrigsminister hævdede, at ødelæggelsen kun drejede sig om at udføre islamisk religiøs ikonokslama . Den internationale mening fordømte stærkt Buddhas ødelæggelse, som i de følgende år primært blev betragtet som et eksempel på Talibans ekstremt religiøse intolerance.

I århundreder stod de to monumentale gamle statuer af Buddha hugget ind i klipperne i Bamiyan, elskede og æret af generationer af afghanere.

Alle afghanere, især de bønder, der lægger kartofler på klippernes forside besøgte SalSal jævnligt. Den største Salsal, var 56 meter høj, den feminine version, Shamama var 38 meter.

Denne kvindelige Bamiyan Buddha, der hedder Shamama, var 38 meter høj. Cliffen siger hun er “gennemboret med tusindvis af indrettede huler, forbundet med trapper, korridorer, der tidligere blev brugt af munke og eremitter” indtil islamens langsomme ankomst fra den 8. til den 11. århundrede.